Puhtaat ja raikkaat vaipat

Kun vaihdat likaisen vaipan pois

Pissaisen vaipan voit laittaa kuivumaan likavaippojen pyykkikorin reunalle. Mikäli kyseessä on voimakkaasti pissalta haiseva vaippa esimerkiksi yövaippa, kannattaa se huuhdella ennen kuivattamista. Näin vaippa pysyy raikkaampana.

Kakkavaipat kannattaa huuhdella heti kylmällä vedellä. Voit huuhdella vaipan käsisuihkulla suoraan WC-pönttöön. Taita vaippa kaksinkerroin siten, että nurja puoli on päällä päin. Pidä vaippaa toisella kädellä ja suihkuta toisella. Mikäli kakka on värjännyt vaipan sisäpinnan, siihen kannattaa hieroa heti hieman sappisaippuaa ja jättää saippua vaikuttamaan vaipan pintaan. Sappisaippuaa ei siis tarvitse huuhdella vaipan pinnasta ennen pesua.

Jos vaippojen vaihto, huuhtelu ja likavaippojen säilytys ei tapahdu samassa tilassa, kannattaa apuna käyttää pientä vatia. Käsitellessäsi likavaippoja kannattaa kädet suojata siivouskäsineillä, jotta iho kestää paremmin useat pesut.

Vaipat ja imut kannattaa laittaa vaippojen pyykkikorin reunalle kuivahtamaan. Tässä vaiheessa kannattaa jo irtoimut ja imuläpät ottaa vaippojen sisältä pois, jotta kuivahtaminen tapahtuu nopeammin ja peseytyvät paremmin. Samoin mahdolliset pesutarrat kannattaa sulkea jo nyt huolella. Näin vaipat eivät tartu toisiinsa kiinni ja vaipat säästyvät tarran iskemiltä. Kun vaipat ovat kuivahtaneet ne voidaan tiputtaa pyykkikoriin odottamaa pesua. Näin seuraaville vaipoille on korin reunalla tilaa.

Vaippojen pesu

Pese vaipat vähintään kolmen päivän välein, mieluiten joka toinen päivä. 

Vaipoille kannattaa tehdä esipesu. Mikäli käytät pesupalloa, voit käyttää lyhyttä viileää ohjelmaa esipesuna ja lisätä uusi pesupallo varsinaiseen 60 asteen pesuun. Huomioi, että vaipat puhdistuvat paremmin ja pysyvät raikkaampina, jos konetta ei täytetä aivan täyteen.

 • Pese vaipat pesutarrat suljettuina
 • 60 asteessa
 • ota irroitettavat imut tai vaipan sisälle pujotettavat imuläpät pois vaipan sisältä
 • säädä linkousnopeus max. 1000 kierrokseen minuutissa
 • jos koneesi on vettä säästävää mallia, valitse lopuksi lisähuuhtelu

Vaipolle sopiva pesuaine:

 • ei sisällä valkaisuaineita tai zeoliittia
 • sisältää alle 5% saippuaa
 • suosi hajustamatonta
 • PUL-vaipoille suositellaan jauhemaista pesuainetta
 • noudata pyykinpesuaineen annosteluohjeita. Liiallinen pesuaineen käyttö jättää pesuainejäämiä. Liian vähäisellä pesuainemäärällä vaipat eivät puhdistu.

Älä käytä vaippapyykissä huuhteluaineita, sillä se heikentää imukykyä ja saattaa ärsyttää vauvan ihoa. Vaipoille ei myöskään suositella huuhteluaineeksi etikkaa, sillä se saattaa haurastutta kuminauhoja ja PUL-pintaa. PUL-vaipoille ei suositella myöskään soodaa.

Suosi narukuivatusta. Rumpukuivaus kulutta vaippakankaita ja haurastuttaa sekä pul-pintaa että kuminauhoja.

Pesuainejäämät saavat vaipat haisemaan tunkkaisilta ja tekevät vaipoista koppuraiset. Pesuainejäämät aiheuttavat myös punapyllyisyyttä. Välttääksesi pesuainejäämiä vaipoissa, kannattaa vaipat välillä huoltopestä ilman huuhteluainetta.

Tahroihin sappisaippuaa ja auringonvaloa

Tahroja voi poistaa sappisaippualla: hankaa kostealla sappisaippualla kosteaa vaippaa tahrakohdasta ja vaahdota hankaamalla kankaan pintaa vastakkain. Laita vaippa sappisaippuakäsittelyn jälkeen normaalisti pesuun.

Auringonvalo on tehokas tahranpoistaja: vaipat narulle ja tahrat kohti aurinkoa. PUL-vaipoille ei kuitenkaan suositella suoraa auringonvaloa.

Kuivumaan narulle

Vaipat kannattaa heti pesun jälkeen kuositella kosteana muotoonsa. Vaipoille suositellaan narukuivausta. Kuivumista voi nopeuttaa ripustamalla vaipat väljästi, esimerkiksi kahden pinnan yli. Myös pyykkipojilla ripustamalla vaipat saa ilmavasti. Huomaa, jos kuivaat laittamalla vaipan kaksinkerroin narulle,  kannattaa vaipan PUL-pinta olla alaspäin. Näin kuivuva sisäpinta pääsee kuivumaan vapaasti.

Kuivaustilassa tulee olla hyvä ilmanvaihto.

Koneen huoltopäivä

Jos vaipat ovat tunkkaiset hyvästä huollosta huolimatta, kannattaa pitää koneen huoltopäivä.

 • Puhdista koneen nukkasihti
 • Pese pesuainelokero. Joistakin koneista lokeron saa irroitettua, joten sen saa hyvin liotettua. Voit käyttää pesuun pehmeää harjaa. Kuivaa.
 • Puhdista koneen täyttöaukon kumikaulus. Voit käyttää mietoa pesuainetta ja harjaa tai rättiä apuna. Kuivaa.
 • Tarkista vetääkö viemäri ja poistoputki.
 • Pese kone sitruunahapolla. Varmista ennen sitruunahapon käyttöä koneen käyttöohjeista, että sitruunahapon käyttöä ei ole kielletty. Laita sitruunahappoa pesuainelokeroon 100g. Pese tyhjällä koneella ilman esipesua 90 asteen pesuohjelman. Pyöritä tämän jälkeen vielä toinen pesu pyykinpesuaineen kanssa ilman pyykkejä.
 • Pese vaipat kerran 60 asteessa pesuaineen kanssa ja toisen kerran ilman pesuainetta.